Pivovar Crystal Georgia – přerod původního zastaralého pivovaru na moderní craftový pivovar
S majitelem malého gruzínského pivovaru, s výstavem okolo 150 hl měsíčně, panem Malchazem Nadiradze jsme se poprvé potkali v srpnu 2014
na konferenci pivovarníků v Tbilisi, kterou jsme zorganizovali společně s našimi českými partnery (Sekado – suroviny pro výrobu piva, Sudex – KEG sudy). Měsíční výstav zde uvádíme proto, že v Gruzii se pivo pije především v letní sezóně, v zimě je populární spíše víno a samozřejmě vyhlášený koňak „Gruzíňák“.
Původní pivovar byl provozován na staré železné varně a sklepy byly osazeny starými ležáckými tanky bez řádné možnosti regulace teploty, i přesto si pivo z tohoto pivovaru našlo dost zákazníků především v hlavním městě Tbilisi, vzdáleném od pivovaru cca 150km. Po naší první návštěvě na „místě činu“ v pivovaru jsme doporučili zahájit přeměnu pivovaru nejprve v oblasti studených provozů a s použitím křemelinové filtrace prodloužit minimální trvanlivost piva, která byla původně v řádu maximálně 3 – 4 dnů. A tak již v prosinci 2014 byl uzavřen 1. kontrakt na dodávku 3ks CKT 60hl a křemelinového filtru. Následně hned v roce 2015 byla dodána nová varna 33hl, spolu s dalším rozšířením sklepů, a byla dodána i nová šrotovna. Při této příležitosti je nutno zmínit, že veškeré suroviny pro výrobu piva, začaly být dodávány společností Sekado z ČR.
Nové zařízení z Pacovských strojíren obrovsky zvedlo kvalitu vyráběného piva a poptávka po něm začala průběžně vzrůstat. I proto byly následně dodávány další komponenty – v roce 2016 chlazení glykolem, nový chladič mladiny a myčka KEG, v roce 2017 následovaly 2 kusy CKT 120hl. S průběžně se zvyšující poptávkou po vyráběném pivu přestal dostačovat výstav původně dodané varny, ta byla proto postupně rozšířena o další nádoby – mladinovou pánev a sběrač sladiny, současně s úpravou varny pro vaření 40hl v jedné várce. Následně se rozšiřovaly i studené provozy o další CKT 120hl a přetlačné tanky 80hl. Přibyl rovněž i další agregát pro chlazení glykolem, ale i pro chlazení ledovou vodou pro chladič mladiny.
Už dnes se pivovar řadí k nejmodernějším řemeslným pivovarům a nonstop 24 hodin denně vaří skvělé pivo - klasický spodně kvašený ležák. Jeho majitel proto velmi prozřetelně uvažuje o dalším kroku, a sice o celoroční výrobě. Ta by již obnášela zajištění stáčení do láhví, popř. plechovek, řešení prodloužení záruční doby piva doplněním filtrace a mikro-filtrace a v neposlední řadě i dokoupení dalších CKT a PT včetně nové CIP stanice. To vše by se mělo odehrát ve spolupráci s naší společností, na čemž jsme se dohodli při naší poslední návštěvě v pivovaru začátkem srpna.
Pro Pacovské strojírny se jedná nejenom o výbornou referenci, ale i o příklad rozvoje původně čistě obchodních vazeb až na úroveň osobního přátelství. Spokojený zákazník znamená spokojeného dodavatele, který pak coby „přítel na telefonu“ dokáže vyřešit i situaci, která nastala v souvislosti s pandemií Covidu, kdy námi dodané zařízení jsme s vyhlášením uzávěry hranic již nestihli uvést do provozu, přesto jsme byli, i díky nadstandardním vztahům a naší flexibilitě, schopni vše úspěšně vyřešit na dálku, prostřednictvím telefonu a mailu. Taková spolupráce těší a motivuje!
Původní pivovar byl provozován na staré železné varně a sklepy byly osazeny starými ležáckými tanky bez řádné možnosti regulace teploty, i přesto si pivo z tohoto pivovaru našlo dost zákazníků především v hlavním městě Tbilisi, vzdáleném od pivovaru cca 150km. Po naší první návštěvě na „místě činu“ v pivovaru jsme doporučili zahájit přeměnu pivovaru nejprve v oblasti studených provozů a s použitím křemelinové filtrace prodloužit minimální trvanlivost piva, která byla původně v řádu maximálně 3 – 4 dnů. A tak již v prosinci 2014 byl uzavřen 1. kontrakt na dodávku 3ks CKT 60hl a křemelinového filtru. Následně hned v roce 2015 byla dodána nová varna 33hl, spolu s dalším rozšířením sklepů, a byla dodána i nová šrotovna. Při této příležitosti je nutno zmínit, že veškeré suroviny pro výrobu piva, začaly být dodávány společností Sekado z ČR.
Nové zařízení z Pacovských strojíren obrovsky zvedlo kvalitu vyráběného piva a poptávka po něm začala průběžně vzrůstat. I proto byly následně dodávány další komponenty – v roce 2016 chlazení glykolem, nový chladič mladiny a myčka KEG, v roce 2017 následovaly 2 kusy CKT 120hl. S průběžně se zvyšující poptávkou po vyráběném pivu přestal dostačovat výstav původně dodané varny, ta byla proto postupně rozšířena o další nádoby – mladinovou pánev a sběrač sladiny, současně s úpravou varny pro vaření 40hl v jedné várce. Následně se rozšiřovaly i studené provozy o další CKT 120hl a přetlačné tanky 80hl. Přibyl rovněž i další agregát pro chlazení glykolem, ale i pro chlazení ledovou vodou pro chladič mladiny.
Už dnes se pivovar řadí k nejmodernějším řemeslným pivovarům a nonstop 24 hodin denně vaří skvělé pivo - klasický spodně kvašený ležák. Jeho majitel proto velmi prozřetelně uvažuje o dalším kroku, a sice o celoroční výrobě. Ta by již obnášela zajištění stáčení do láhví, popř. plechovek, řešení prodloužení záruční doby piva doplněním filtrace a mikro-filtrace a v neposlední řadě i dokoupení dalších CKT a PT včetně nové CIP stanice. To vše by se mělo odehrát ve spolupráci s naší společností, na čemž jsme se dohodli při naší poslední návštěvě v pivovaru začátkem srpna.
Pro Pacovské strojírny se jedná nejenom o výbornou referenci, ale i o příklad rozvoje původně čistě obchodních vazeb až na úroveň osobního přátelství. Spokojený zákazník znamená spokojeného dodavatele, který pak coby „přítel na telefonu“ dokáže vyřešit i situaci, která nastala v souvislosti s pandemií Covidu, kdy námi dodané zařízení jsme s vyhlášením uzávěry hranic již nestihli uvést do provozu, přesto jsme byli, i díky nadstandardním vztahům a naší flexibilitě, schopni vše úspěšně vyřešit na dálku, prostřednictvím telefonu a mailu. Taková spolupráce těší a motivuje!